ORTODONTİ―
Ortodonti nedir?
Ortodonti diş düzensizlikleri ve yüz asimetrilerinin teşhis, önleme ve tedavi eden diş hekimliği branşıdır. Ortodontist ise bu konuda uzmanlaşmış kişiye verilen ünvandır.
Ortodontik problemler neden
oluşur?
Dişlerin kapanış problemlerine genel olarak maloklüzyon denir. Maloklüzyonlar genetik veya kazanılmış olabilir. Genetik problemler dişlerdeki çapraşıklıklar, diş aralarında aralık bulunması, konjenital olarak eksik veya fazla dişler, çene diş ve yüzdeki uyumsuzlukları kapsar. Kazanılmış problemler ise parmak emmeye bağlı problemler, tonsil ve adenoid nedenli hava yolu daralmaları, dişlerin erken kaybıdır. Tüm bu problemler sadece dişlerin dizilimini bozmakla kalmayıp yüz gelişimi ve görünüşü de etkilemektedir.
Çocuğumun ortodontik tedaviye
ihtiyacı olup olmadığını nasıl
anlarım?
Ön dişler düzgün dizilime sahip olsa da çocuğunuzun ortodontik tedavi ihtiyacı gerektiren birçok durumu olabilir. Bunun yanında size karışık gelen problemlerin yine birçoğu da zaman içerisinde sadece takiplerimizle düzelebilmektedir. Bu sebeple çocuğunuzun ortodontik tedaviye ihtiyacı olup olmadığının en iyi cevabını ortodontist verebilmektedir.
Çocuğumu kaç yaşında
ortodontik muayeneye
getirmeliyim?
Amerikan ortodonti birliği ilk ortodonti muayenesini 7 yaşında önermektedir. Ortodontik problemlerin erken teşhisi ileri dönemde karşılaşma ihtimaliniz olan kompleks tedavi ihtiyacınızı da önlemektedir.
Dişlerin kapanış
problemlerine genel
olarak maloklüzyon
denir.
Erişkinler de ortodontik tedavi
görebilir mi?
Ortodontik tedaviler için yaş sınırlaması yoktur. Düzenli diş bakımı yapan, sağlıklı diş eti ve kemik yapısına sahip olan her birey ortodontik tedavi yaptırabilir.
Ortodontik tedavinin yararları
nelerdir?
İyi bir estetik görünüşün yanısıra ortodontik açıdan düzgün bir diş dizilimine sahip olmanın birçok yararı bulunmaktadır. Çapraşık dişlerin temizlenmesi zor olacağından çürük ve erken diş kaybı riski artmaktadır. Diş dizilimindeki düzensizlikler dişlerde anormal aşınmalarına, çiğneme kabiliyetinin azalmasına, temporomandibular eklemin zarar görmesine, dişetleri ve diş çevresindeki kemik üzerinde strese neden olmaktadır. Ayrıca tedavi edilmeyen ortodontik problemler baş, boyun ve yüz ağrılarına da neden olmaktadır.
Ortodontik tedavi ağrılı bir
süreç midir?
Ortodontik tedaviler günden güne gelişmektedir. Genel anlamda baraketlerin takıldığı ilk gün dişlerinizde ağrı kesici kullanımıyla geçen birkaç gün hassasiyet olması normaldir ancak tedavi sırasında bir ağrı hissetmessiniz. Günümüzdeki braket dizaynları hastalar açısından daha kullanışlıdır. Kliniğimizdeki biyouyumlu braketler sayesinde hastaların şikayetlerini ve tedavi sürelerini minimuma indirmekteyiz.
Ortodontideki faz 1 ve faz 2
tedavi nedir?
Faz 1 tedavi hastanın birçok süt dişinin bulunduğu sadece daimi ön keserlerinin sürmüş olduğu dönemde yapılan tedavidir. Bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterse de genel olarak 7 yaşına denk gelir. Faz 1 tedavinin amacı orta ve ciddi düzeydeki ortodontik problemlerin önlenmesi veya azaltılmasıdır. Bu problemler, iskeletsel uyumsuzluklar, ters kapanış (crossbite) ve ciddi yer darlığı bulunmasıdır. Faz 1 tedavi sayesinde ileri dönem cerrahi müdahale gereksinimi veya diş çekim ihtiyacı azalabilmektedir.
Faz 2 tedavi ise daimi 2. büyük azılar dahil tüm daimi dişlerin sürdüğü 12-13 yaş ve sonrasında yapılan tedavilerdir. Faz 2 tedavinin amacı ideal kapanışın sağlanmasıdır.
Her çocuğun faz 1 tedaviye
ihtiyacı var mıdır?
Hayır. Ancak her çocuğa 7 yaş civarında ortodontist muayenesi yapılmasını önermekteyiz.
Braket nedir?
Braket ortodontistiniz tarafından dişlerin dizilimini düzeltmek için diş yüzeyine uygulanan ortodontik aletlerdir. Braketlerin birçok çeşidi mevcuttur. Bunlardan en çok kullanılanları metal braketler, seramik braketler, lingual braketler ve şeffaf alignerlardır. Ortodontistimiz muayeneniz sonrasında size en uygun tedavi hakkında gerekli tüm bilgiyi verecektir.
Lingual braket (Lingual
ortodonti) (Incognito)nedir?
Kişiye özel olarak dizayn edilen lingual braketler dişlerin arka yüzeyine yapıştırılan braketlerdir. Bu sayede başkası tarafından ortodontik tedavi gördüğünüz anlaşılmamaktadır.
Şeffaf aligner (Invisalign) tedavisi
nedir?
Kişiye özel olarak 3 boyutlu bilgisayar teknolojisiyle üretilen şeffaf plaklardır. Şeffaf plaklar sayesinde metal braketlerde görülen ağız içi ve dişeti irritasyonları görülme riski ortadan kalkmaktadır. İstenildiğinde çıkartılabilmesi sayesinde yemek yeme ve içmede herhangi bir kısıtlamanız bulunmamaktadır. Genel anlamda bir tedavi süresi boyunca ortalama 18-30 adet aligner kullanmanız gerekmektedir. Her alignerlarınızı ortalama 2 haftada bir değiştirmeniz gerekmektedir.
Ortodontik tedavi bitiminde
retainer kullanmam gerekli mi?
Genel anlamda evet. Eğer retainer kullanmazsanız dişleriniz eski pozisyonlarına dönebilir ve ortodontik tedavi ihtiyacınız yeniden ortaya çıkabilmektedir. Retainerler ortodontistiniz tarafından takıp çıkarılabilir veya diş yüzeyine yapıştırılan şeklinde uygulanmaktadır. Ayrıca retainer sayesinde ömür boyu ideal bir gülüşe sahip olmanız sağlanmaktadır.
Braket ortodontistiniz
tarafından dişlerin
dizilimini düzeltmek
için diş yüzeyine
uygulanan ortodontik
aletlerdir. Braketlerin
birçok çeşidi mevcuttur
Ortodontik tedavinin süresi ne
kadardır?
Tedavi süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte genel olarak 6-30 ay kadar sürmektedir çok nadir durumlarda bu süre uzayabilmektedir. Bu süreyi dişlenmenin gelişimi, problemin ciddiyeti, hastanın tedaviye uyumu ve gerekli diş hareketinin miktarı belirlemektedir.
Ortodontik tedavim süresince
günlük aktivitelerimde kısıtlılık
olacak mı?
Hayır. Ortodontik tedaviniz süresince yakın temas sporlarınıza ve enstrüman çalmanıza devam edebilmektesiniz. Ancak spor yaparken bir ağız koruyucusu (mouthguard) takmanızı önermekteyiz.
Ortodontik Problemler Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?
Ortodontik problemler, en temel eylem olan yeme ve çiğneme eylemlerinin kalitesini düşürür. Buna ek olarak eğri olan ve belli bir duruşu olmayan dişler konuşma bozukluklarına sebep olur ve dilin kelime telaffuzunu etkiler, dilin ağız içindeki duruşunu değiştirerek rahatsızlık oluşmasına sebep olur. Bu problemler daimi dişlerin ağız içinde yer alması ile daha belirgin hale gelir ve 10 – 13 yaş arasında ortodontik tedavi başlatılmalıdır. Eğer ortodontik, problemler yaşanmaya başladığı andan itibaren tedavi edilirse tedavi süreci daha kısa olacaktır ve tedavi sonuçları da daha başarılı olacaktır. Eğer diş teli tedavisi aksatılırsa ileri yaşlarda tel tedavisi uygulanabilir bu tedavi için en üst sınır 50 yaştır. Fakat bu durum yani ortodontik tedavinin ertelenmesi doktorlar tarafından önerilmez. Bunun yanı sıra ortodontik problemler, yani dişlerin çapraşık olması, çene kemiklerinin hareketleri ve büyüme problemler sebebi ile oluşan sorunlar yine ileri yaşlarda da rahatlıkla tedavi edilebilir. Bu tedavilerde yine diş telleri, damaklıklar ve plaektler ile tedavi edilir.
Ortodontik Tedavi Nedir?
Ortodontik tedavi yukarıda sıralanan problemlerin yaşanmaması için çeşitli yöntemler ile dişlerin düzeltilmesidir.
Ortodontik Tedavi Nasıl Yapılır?
Ortodontik tedavi diş telleri (braket) ve damaklıklar ile yapılır.
Diş Teli Uygulaması Nasıl Yapılır?
Braket uygulaması, dişlere önden ya da arkadan (lingual) tel yapılarak uygulanır. Uygulamanın amacı dişleri çeşitli müdahaleler ile düzeltmek ve düzeltilen şeklin tel ile sabitlenerek ömür boyu düzgün kalmasını sağlamaktır.
Diş Telleri Ömür Boyu mu Kullanılır?
Hayır. Sadece tel uygulaması ile düzeltilen dişlerin ömür boyu düzeltilen şekilde kalması için bir süre kullanılır. Bu süre doktor tarafından belirlenir. Bu belirleme ise dişlerin düzelme derecesi ve en fazla ne derece düzelebileceğine göre değişmektedir. Braketler ile ortodontik tedavinin başarılı olabilmesi için mutlaka tellerin aksatılmadan uygulandığı şekilde muahafa edilerek kullanılması ve periyodik yenilemelerin, kontrolllerin aksatılmaması gerekir. Eğer bu tedavi aksatılırsa yapılan tedavi yarım kalır ve başarısız olur.
Diş Telinden Çekinen Çocuklar Nasıl İkna Edilebilir?
Ortodontik problemler genellikle çocuk yaşlarda yaşanır. Diş teli tedavisi ile kolayca çözümlenebilecek bu sorun, çocukların diş tellerinden korkması, hoşlanmaması ve çocuklar arasında alay konusu olması sebebi ile istenmez. Bu durum en çok ebeveynleri yorar ve diş teli yaptırmaktan çekinen çocuğu farklı şekillerde ikna etmeye çalışırlar. Bu konuda doktor ve ebeveynlere görev düşer. Çocuğunuzun sevdiği ve güvendiği bir diş doktoru tarafından diş teli uygulaması korkutulmayacak şekilde anlatılmalıdır ve bunun bir alay konusu olmadığı çocuğa empoze edilmelidir.
Bunun yanı sıra diş telleri, gridir. ( metal rengi). Bu nedenle estetik kaygılar ön plana çıkar. Fakat diş tellerinin bir çok rengi ve tipi vardır. Bu şekilde tedavi çocuklar için eğlenceli hale getirilebilir. Diş telleri,
- Pembe
- Mavi
- Yeşil
- Sarı
- Mor
- Beyaz
- Hayvan figürleri
- Çeşitli desenler gibi bir çok renk ve şekildedir. Çocuk için uygun olan ve eğlenceli olan renk, desen seçilebilir.
• Bunun yanı sıra şeffaf diş telleri de vardır ve en çok tercih edilen tip şeffaf tellerdir.
Diş Teli Çeşitleri Nelerdir?
Diş tellerinin çeşitleri vardır. Bunlar,
- Porselen ( diş rengi)
- Lingual
- Metal tellerdir.
Diş tellerinin çeşitlerinin nasıl seçileceği ise uygulanması gereken tel tipine göre belirlenir. Çünkü diş telleri,
- Sabit
- Hareketli olarak uygulanmaktadır.
Dişler için asıl tedavi, sabit braketler ile sağlanır. Sabit braketler lingual olarak ya da önden uygulanabilir. Bu tedavi için en uygun tip ise metal diş teli uygulamasıdır. Kullanılan alaşım ise titanyumdur. Titanyum ile barketin dişlere sabitlenmesi ve teller ile desteklenmesidir. Bunun yanı sıra porselenlerde kullanılabilir.
Hareketli diş telleri ise, hastanın uyurken çıkartabileceği, tedavi sonrası sabtileme ve koruyu işlev amacı ile uygulanan diş teli tedavileridir. Bu tellerde şeffaf ve renkli teller daha çok tercih edilmektedir.
Hareketli Diş Telleri Ne Zaman Kullanılır?
Hareketli diş telleri dişlerin tedavi olmasından sonra önlem amacı ile dillerin sabitlenmesi için uygulanır. Fakat bu süreç oldukça önemlidir. Eğer dişler tedavi oldu diye hareketli diş tellerinin kullanımı aksatılırsa, dişler yeniden şekil bozukluğu problemi yaşayabilir. Bu nedenle hareketli teller gün içinde kullanılmalı uyurken çıkartılmalıdır. Ağız içinde olmayan, çıakrtılan teller steril bir şekilde özel bir kutuda saklanmalı, ağız içine takılmadan mutlaka hem dişler hem de diş teli ayrı ayrı fırçalanmalıdır.
Diş Tellerine Alışma Süreci Uzun mudur?
Diş tellerine alışma süreci biraz zaman alabilir. Fakat bu süre içinde kesinlikle teller çıkartılmamalı ve tedaviden vazgeçilmemelidir. Özellikle lingual yapılan dişlerde alışma süreci daha rahatsız edici olabilir. Çünkü lingual teller dişlerin arka kısmına uygulanır ve çiğneme eylemini alışana kadar etkiler, dilin işlevini yine alışana kadar kısıtlar.
Diş Telleri İle Diş ve Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Diş telleri, uygulanan, ortodontik tedavi gören çouckların, gençlerin ve yetişkinlerin diş bakımına daha çok dikkat etmesi gerekir. Çünkü teller sebebi ile dişleri fırçalamak biraz daha zor olabilir. Bunun için, diş tellerinin de arasını temizleyecek olan bir diş fırçası doktorunuz tarafından önerilecektir. Bu özel fırça ile dişler düzenli olarak fırçalanmalı, teller temizlenmeli ve ağız gargarası mutlaka kullanılmalıdır.
Ortodontik Tedavi Fiyatları Nelerdir?
Ortodontik tedavi çok seçenekli bir tedavidir. Bu tedavide fiyatlar,
- Dişlerdeki ortodontik problem ve bu problemin derecesi
- Hatanın yaşı
- Kullanılacak olan diş teli malzemeleri ( renkler, desenler, porselen, metal şeffaf madde vs..)
Gibi bir çok konu başlığına göre şekil değiştirebilir. Bu nedenle ortodontik tedavi fiyatları için mutlaka doktora başvurmak ve diş muayenesi olmak gerekir. Belirtilebilecek tek fiyat bilgisi ise porselen ve renkli uygulamaların daha maliyetli olduğudur.
Ortodonti nedir?
Ortodonti diş düzensizlikleri ve yüz asimetrilerinin teşhis, önleme ve tedavi eden diş hekimliği branşıdır. Ortodontist ise bu konuda uzmanlaşmış kişiye verilen ünvandır.
Ortodontik problemler neden oluşur?
Dişlerin kapanış problemlerine genel olarak maloklüzyon denir. Maloklüzyonlar genetik veya kazanılmış olabilir. Genetik problemler dişlerdeki çapraşıklıklar, diş aralarında aralık bulunması, konjenital olarak eksik veya fazla dişler, çene diş ve yüzdeki uyumsuzlukları kapsar. Kazanılmış problemler ise parmak emmeye bağlı problemler, tonsil ve adenoid nedenli hava yolu daralmaları, dişlerin erken kaybıdır. Tüm bu problemler sadece dişlerin dizilimini bozmakla kalmayıp yüz gelişimi ve görünüşü de etkilemektedir.
Çocuğumun ortodontik tedaviye ihtiyacı olup olmadığını nasıl anlarım?
Ön dişler düzgün dizilime sahip olsa da çocuğunuzun ortodontik tedavi ihtiyacı gerektiren birçok durumu olabilir. Bunun yanında size karışık gelen problemlerin yine birçoğu da zaman içerisinde sadece takiplerimizle düzelebilmektedir. Bu sebeple çocuğunuzun ortodontik tedaviye ihtiyacı olup olmadığının en iyi cevabını ortodontist verebilmektedir.
Çocuğumu kaç yaşında ortodontik muayeneye getirmeliyim?
Amerikan ortodonti birliği ilk ortodonti muayenesini 7 yaşında önermektedir. Ortodontik problemlerin erken teşhisi ileri dönemde karşılaşma ihtimaliniz olan kompleks tedavi ihtiyacınızı da önlemektedir.
Dişlerin kapanış
problemlerine genel
olarak maloklüzyon
denir.
Erişkinler de ortodontik tedavi
görebilir mi?
Ortodontik tedaviler için yaş sınırlaması yoktur. Düzenli diş bakımı yapan, sağlıklı diş eti ve kemik yapısına sahip olan her birey ortodontik tedavi yaptırabilir.
Ortodontik tedavinin yararları nelerdir?
İyi bir estetik görünüşün yanısıra ortodontik açıdan düzgün bir diş dizilimine sahip olmanın birçok yararı bulunmaktadır. Çapraşık dişlerin temizlenmesi zor olacağından çürük ve erken diş kaybı riski artmaktadır. Diş dizilimindeki düzensizlikler dişlerde anormal aşınmalarına, çiğneme kabiliyetinin azalmasına, temporomandibular eklemin zarar görmesine, dişetleri ve diş çevresindeki kemik üzerinde strese neden olmaktadır. Ayrıca tedavi edilmeyen ortodontik problemler baş, boyun ve yüz ağrılarına da neden olmaktadır.
Ortodontik tedavi ağrılı bir
süreç midir?
Ortodontik tedaviler günden güne gelişmektedir. Genel anlamda baraketlerin takıldığı ilk gün dişlerinizde ağrı kesici kullanımıyla geçen birkaç gün hassasiyet olması normaldir ancak tedavi sırasında bir ağrı hissetmessiniz. Günümüzdeki braket dizaynları hastalar açısından daha kullanışlıdır. Kliniğimizdeki biyouyumlu braketler sayesinde hastaların şikayetlerini ve tedavi sürelerini minimuma indirmekteyiz.
Ortodontideki faz 1 ve faz 2 tedavi
nedir?
Faz 1 tedavi hastanın birçok süt dişinin bulunduğu sadece daimi ön keserlerinin sürmüş olduğu dönemde yapılan tedavidir. Bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterse de genel olarak 7 yaşına denk gelir. Faz 1 tedavinin amacı orta ve ciddi düzeydeki ortodontik problemlerin önlenmesi veya azaltılmasıdır. Bu problemler, iskeletsel uyumsuzluklar, ters kapanış (crossbite) ve ciddi yer darlığı bulunmasıdır. Faz 1 tedavi sayesinde ileri dönem cerrahi müdahale gereksinimi veya diş çekim ihtiyacı azalabilmektedir.
Faz 2 tedavi ise daimi 2. büyük azılar dahil tüm daimi dişlerin sürdüğü 12-13 yaş ve sonrasında yapılan tedavilerdir. Faz 2 tedavinin amacı ideal kapanışın sağlanmasıdır.
Ortodontik Problemler Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?
Ortodontik problemler, en temel eylem olan yeme ve çiğneme eylemlerinin kalitesini düşürür. Buna ek olarak eğri olan ve belli bir duruşu olmayan dişler konuşma bozukluklarına sebep olur ve dilin kelime telaffuzunu etkiler, dilin ağız içindeki duruşunu değiştirerek rahatsızlık oluşmasına sebep olur. Bu problemler daimi dişlerin ağız içinde yer alması ile daha belirgin hale gelir ve 10 – 13 yaş arasında ortodontik tedavi başlatılmalıdır. Eğer ortodontik, problemler yaşanmaya başladığı andan itibaren tedavi edilirse tedavi süreci daha kısa olacaktır ve tedavi sonuçları da daha başarılı olacaktır. Eğer diş teli tedavisi aksatılırsa ileri yaşlarda tel tedavisi uygulanabilir bu tedavi için en üst sınır 50 yaştır. Fakat bu durum yani ortodontik tedavinin ertelenmesi doktorlar tarafından önerilmez. Bunun yanı sıra ortodontik problemler, yani dişlerin çapraşık olması, çene kemiklerinin hareketleri ve büyüme problemler sebebi ile oluşan sorunlar yine ileri yaşlarda da rahatlıkla tedavi edilebilir. Bu tedavilerde yine diş telleri, damaklıklar ve plaektler ile tedavi edilir.
Ortodontik Tedavi Nedir?
Ortodontik tedavi yukarıda sıralanan problemlerin yaşanmaması için çeşitli yöntemler ile dişlerin düzeltilmesidir.
Ortodontik Tedavi Nasıl Yapılır?
Ortodontik tedavi diş telleri (braket) ve damaklıklar ile yapılır.
Diş Teli Uygulaması Nasıl Yapılır?
Braket uygulaması, dişlere önden ya da arkadan (lingual) tel yapılarak uygulanır. Uygulamanın amacı dişleri çeşitli müdahaleler ile düzeltmek ve düzeltilen şeklin tel ile sabitlenerek ömür boyu düzgün kalmasını sağlamaktır.
Diş Telleri Ömür Boyu mu Kullanılır?
Hayır. Sadece tel uygulaması ile düzeltilen dişlerin ömür boyu düzeltilen şekilde kalması için bir süre kullanılır. Bu süre doktor tarafından belirlenir. Bu belirleme ise dişlerin düzelme derecesi ve en fazla ne derece düzelebileceğine göre değişmektedir. Braketler ile ortodontik tedavinin başarılı olabilmesi için mutlaka tellerin aksatılmadan uygulandığı şekilde muahafa edilerek kullanılması ve periyodik yenilemelerin, kontrolllerin aksatılmaması gerekir. Eğer bu tedavi aksatılırsa yapılan tedavi yarım kalır ve başarısız olur.
Diş Telinden Çekinen Çocuklar Nasıl İkna Edilebilir?
Ortodontik problemler genellikle çocuk yaşlarda yaşanır. Diş teli tedavisi ile kolayca çözümlenebilecek bu sorun, çocukların diş tellerinden korkması, hoşlanmaması ve çocuklar arasında alay konusu olması sebebi ile istenmez. Bu durum en çok ebeveynleri yorar ve diş teli yaptırmaktan çekinen çocuğu farklı şekillerde ikna etmeye çalışırlar. Bu konuda doktor ve ebeveynlere görev düşer. Çocuğunuzun sevdiği ve güvendiği bir diş doktoru tarafından diş teli uygulaması korkutulmayacak şekilde anlatılmalıdır ve bunun bir alay konusu olmadığı çocuğa empoze edilmelidir.
Bunun yanı sıra diş telleri, gridir. ( metal rengi). Bu nedenle estetik kaygılar ön plana çıkar. Fakat diş tellerinin bir çok rengi ve tipi vardır. Bu şekilde tedavi çocuklar için eğlenceli hale getirilebilir. Diş telleri,
- Pembe
- Mavi
- Yeşil
- Sarı
- Mor
- Beyaz
- Hayvan figürleri
- Çeşitli desenler gibi bir çok renk ve şekildedir. Çocuk için uygun olan ve eğlenceli olan renk, desen seçilebilir.
• Bunun yanı sıra şeffaf diş telleri de vardır ve en çok tercih edilen tip şeffaf tellerdir.
Her çocuğun faz 1 tedaviye ihtiyacı var mıdır?
Hayır. Ancak her çocuğa 7 yaş civarında ortodontist
muayenesi yapılmasını önermekteyiz.
Braket nedir?
Braket ortodontistiniz tarafından dişlerin dizilimini düzeltmek için diş yüzeyine uygulanan ortodontik aletlerdir. Braketlerin birçok çeşidi mevcuttur. Bunlardan en çok kullanılanları metal braketler, seramik braketler, lingual braketler ve şeffaf alignerlardır. Ortodontistimiz muayeneniz sonrasında size en uygun tedavi hakkında gerekli tüm bilgiyi verecektir.
Lingual braket (Lingual ortodonti)
(Incognito)nedir?
Kişiye özel olarak dizayn edilen lingual braketler dişlerin arka yüzeyine yapıştırılan braketlerdir. Bu sayede başkası tarafından ortodontik tedavi gördüğünüz anlaşılmamaktadır.
Şeffaf aligner (Invisalign) tedavisi nedir?
Kişiye özel olarak 3 boyutlu bilgisayar teknolojisiyle üretilen şeffaf plaklardır. Şeffaf plaklar sayesinde metal braketlerde görülen ağız içi ve dişeti irritasyonları görülme riski ortadan kalkmaktadır. İstenildiğinde çıkartılabilmesi sayesinde yemek yeme ve içmede herhangi bir kısıtlamanız bulunmamaktadır. Genel anlamda bir tedavi süresi boyunca ortalama 18-30 adet aligner kullanmanız gerekmektedir. Her alignerlarınızı ortalama 2 haftada bir değiştirmeniz gerekmektedir.
Ortodontik tedavi bitiminde retainer kullanmam gerekli mi?
Genel anlamda evet. Eğer retainer kullanmazsanız dişleriniz eski pozisyonlarına dönebilir ve ortodontik tedavi ihtiyacınız yeniden ortaya çıkabilmektedir. Retainerler ortodontistiniz tarafından takıp çıkarılabilir veya diş yüzeyine yapıştırılan şeklinde uygulanmaktadır. Ayrıca retainer sayesinde ömür boyu ideal bir gülüşe sahip olmanız sağlanmaktadır.
Braket ortodontistiniz
tarafından dişlerin dizilimini
düzeltmek için diş yüzeyine
uygulanan ortodontik
aletlerdir. Braketlerin birçok
çeşidi mevcuttur
Ortodontik tedavinin süresi ne kadardır?
Tedavi süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte genel olarak 6-30 ay kadar sürmektedir çok nadir durumlarda bu süre uzayabilmektedir. Bu süreyi dişlenmenin gelişimi, problemin ciddiyeti, hastanın tedaviye uyumu ve gerekli diş hareketinin miktarı belirlemektedir.
Ortodontik tedavim süresince günlük aktivitelerimde kısıtlılık olacak mı?
Hayır. Ortodontik tedaviniz süresince yakın temas sporlarınıza ve enstrüman çalmanıza devam edebilmektesiniz. Ancak spor yaparken bir ağız koruyucusu (mouthguard) takmanızı önermekteyiz.
Diş Teli Çeşitleri Nelerdir?
Diş tellerinin çeşitleri vardır. Bunlar,
- Porselen ( diş rengi)
- Lingual
- Metal tellerdir.
Diş tellerinin çeşitlerinin nasıl seçileceği ise uygulanması gereken tel tipine göre belirlenir. Çünkü diş telleri,
- Sabit
- Hareketli olarak uygulanmaktadır.
Dişler için asıl tedavi, sabit braketler ile sağlanır. Sabit braketler lingual olarak ya da önden uygulanabilir. Bu tedavi için en uygun tip ise metal diş teli uygulamasıdır. Kullanılan alaşım ise titanyumdur. Titanyum ile barketin dişlere sabitlenmesi ve teller ile desteklenmesidir. Bunun yanı sıra porselenlerde kullanılabilir.
Hareketli diş telleri ise, hastanın uyurken çıkartabileceği, tedavi sonrası sabtileme ve koruyu işlev amacı ile uygulanan diş teli tedavileridir. Bu tellerde şeffaf ve renkli teller daha çok tercih edilmektedir.
Hareketli Diş Telleri Ne Zaman Kullanılır?
Hareketli diş telleri dişlerin tedavi olmasından sonra önlem amacı ile dillerin sabitlenmesi için uygulanır. Fakat bu süreç oldukça önemlidir. Eğer dişler tedavi oldu diye hareketli diş tellerinin kullanımı aksatılırsa, dişler yeniden şekil bozukluğu problemi yaşayabilir. Bu nedenle hareketli teller gün içinde kullanılmalı uyurken çıkartılmalıdır. Ağız içinde olmayan, çıakrtılan teller steril bir şekilde özel bir kutuda saklanmalı, ağız içine takılmadan mutlaka hem dişler hem de diş teli ayrı ayrı fırçalanmalıdır.
Diş Tellerine Alışma Süreci Uzun mudur?
Diş tellerine alışma süreci biraz zaman alabilir. Fakat bu süre içinde kesinlikle teller çıkartılmamalı ve tedaviden vazgeçilmemelidir. Özellikle lingual yapılan dişlerde alışma süreci daha rahatsız edici olabilir. Çünkü lingual teller dişlerin arka kısmına uygulanır ve çiğneme eylemini alışana kadar etkiler, dilin işlevini yine alışana kadar kısıtlar.
Diş Telleri İle Diş ve Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Diş telleri, uygulanan, ortodontik tedavi gören çouckların, gençlerin ve yetişkinlerin diş bakımına daha çok dikkat etmesi gerekir. Çünkü teller sebebi ile dişleri fırçalamak biraz daha zor olabilir. Bunun için, diş tellerinin de arasını temizleyecek olan bir diş fırçası doktorunuz tarafından önerilecektir. Bu özel fırça ile dişler düzenli olarak fırçalanmalı, teller temizlenmeli ve ağız gargarası mutlaka kullanılmalıdır.
Ortodontik Tedavi Fiyatları Nelerdir?
Ortodontik tedavi çok seçenekli bir tedavidir. Bu tedavide fiyatlar,
- Dişlerdeki ortodontik problem ve bu problemin derecesi
- Hatanın yaşı
- Kullanılacak olan diş teli malzemeleri ( renkler, desenler, porselen, metal şeffaf madde vs..)
Gibi bir çok konu başlığına göre şekil değiştirebilir. Bu nedenle ortodontik tedavi fiyatları için mutlaka doktora başvurmak ve diş muayenesi olmak gerekir. Belirtilebilecek tek fiyat bilgisi ise porselen ve renkli uygulamaların daha maliyetli olduğudur.